Nie všetko, čo pripravíme na sviatky, musia byť pečené keksíky. Aj nepečené sladkosti chutia rovnako dobre a navyše mnohé majú výhodu, že sú bez múky, teda bez lepku.
Väčšina sladkostí, ktoré sa na Vianoce pečú, sú rôzne druhy keksíkov. Preto je vždy dobré aj osvieženie v podobe niečoho iného – napríklad koláčov, plnených lahodnými plnkami.
Advent považujú mnohí za najkrajšie obdobie v roku. Vianoce sú pred dverami, v kuchyniach rozvoniava vanilka a škorica. Čo viac si môžu fanúšikovia pečenia želať.
Sezóna húb je pomerne krátka a ich nakladanie je spôsobom, ako sa z nich tešiť aj vtedy, keď už nerastú. Nie všetky huby sú však na nakladanie vhodné.
Po suchom lete sa priaznivci hubárčenia a húb konečne dočkali. Rastú, je to čarovné slovíčko, na ktoré týždne čakali. Huby sú vítaným spestrením jesenného jedálneho lístka.
Dnes predstavíme ďalšie korenia, ktoré majú svoje nezastupiteľné miesto v kuchyni – najmä orientálnej a ázijskej, ale obohatia aj naše varenie.
Tuk v mäse je strašiak, preto sa odporúča jesť najmä také mäso, kde je ho málo. Výnimkou sú ryby.
Chuť na koláče nezávisí od ročného obdobia, len v teplom počasí sa nám veľmi vypekať zložité kreácie nechce. Ponúkame alternatívu – koláče, ktoré sú jednoduché na prípravu a určite si na nich pochutíte.
Leto patrí zmrzline, aj keď, samozrejme, už dlhé roky si túto pochúťku nespájame len s teplým obdobím roka.
Leto je čas, keď nemáme chuť na ťažšie pokrmy, preto prinášame ľahšie jedlá, z ktorých si možno pripraviť chutný obed, prípadne večeru.
Maďarskú kuchyňu znalci považujú za jednu z najdelikátnejších na svete – a keďže sme žili spolu v jednom štátnom útvare, mnohé jedlá z nej považujeme za naše.
Domáce bylinkové maslo vie dodať šmrnc akémukoľvek pečenému či grilovanému mäsu a je jedno, či je to poriadny kus hovädzieho steaku, alebo diétna ryba.
Varenie môže byť zábavné a kreatívne - jedlá, ktoré sú klasikou, napríklad paprikáš, môžete urobiť trochu inak. Tiež spojiť zdanlivo nespojiteľné, ako mafin a hamburger.
Mak do koláčov možno používať mletý aj nemletý a pre jeho výraznejšiu chuť ho možno opražiť na panvici bez pridania tuku.
Čo tak vyskúšať niečo z exotiky? Banány, ananás, mango alebo kokos sú najlepšou voľbou.
Väčšina ovocia nie je príliš vhodná na mrazenie, najvhodnejšie je bobuľové – maliny, čučoriedky a jahody, pretože tie v chladničke rýchlo splesnivejú.
Ktorýkoľvek víkend môžete využiť (aj) na prípravu výborného a nie veľmi náročného dezertu.
Tak ako trendy v stravovaní ukazujú, že čoraz viac ľudí chce zdravšie jesť a začínajú uprednostňovať kvalitu nad kvantitou, to isté platí aj o nápojoch.
Jahňacie mäso je ozajstná delikatesa, aj keď posledné desaťročia sa v našich kuchyniach prakticky nevyskytuje.
Variť len z miestnych surovín tak, aby to bolo chutné, pestré a podľa možnosti aj zdravé, je výzva. Nie je to však nemysliteľné.