Meringues alebo po našom snehové pyšteky sú citlivé na vyššiu vlhkosť vzduchu. Preto je dôležité uskladňovať ich v dobre uzatvorených nádobách.
Aby ste mohli vychutnať všetky nuansy vína, musí mať správnu teplotu. Pri červenom víne sa napríklad hovorí, že má mať izbovú teplotu. To však nie je celkom presné.
Základom kuchárskeho umenia je dokonale ovládať klasiku, teda jedlá, ktoré sú zlatým fondom miestnej gastronómie. Keď sa nám to podarí, môžeme ich trochu inovovať.
Jablká, hrušky, slivky. Okrem tradičných kysnutých koláčov možno z ovocia pripraviť aj množstvo iných, sladkých pochúťok.
Zemiaky patria do slovenskej kuchyne azda odjakživa. Voľakedy jedlo chudobných, dnes neoddeliteľná súčasť modernej gastronómie.
Piecť a variť bez lepku je čoraz populárnejšie. Ťažko povedať, či je to spôsobené faktom, že ľudí s neznášanlivosťou na lepok pribúda, alebo je jesť „bezlepkovo“ módny trend.
Do väčšiny chlebov, ktoré sa pripravujú bez múky, sa pridávajú orechy. Čo robiť v prípade, keď má niekto na orechy alergiu? Nie je to problém.
Domaša je obklopená lesmi, a preto je nastupujúca jeseň obdobím, keď v kuchyni začíname využívať to, čo v nich rastie, najmä huby.
Niektoré prísady do jedál a koreniny sú u nás prakticky neznáme, ale orientálne a ázijské kuchyne si bez nich nevieme predstaviť. Medzi ne patria napríklad kafírové listy a tamarind.
Z týchto receptov si viete zostaviť hriešne dobré menu. Pri príprave jedál sme použili aj prísady, ktoré sa až tak často v kuchyni nepoužívajú.
Ryža patrí medzi najvšestrannejšie potraviny, dá sa pripraviť na slano, rovnako tak aj na sladko – ako predjedlo, hlavné jedlo aj dezert.
Čo si predstavíte, keď sa povie svadobné koláče? Plné misy a podnosy sladkostí s ťažkými plnkami? Moderné svadobné koláčiky vyzerajú úplne inak.
V minulom čísle sme písali o čistení mikrovlnnej rúry, niektoré postupy sa dajú použiť aj pri čistení klasickej rúry. Napríklad čistenie parou.
Ďalším z typov piva, s ktorým sa stretnete v pivárňach, je ale. Ide o názov pre vrchne kvasené pivá.
Variť z lokálnych surovín nie je len módny trend. Je to dôležité pre prostredie, v ktorom žijeme, pre lokálnych dodávateľov a, samozrejme, pre koncového spotrebiteľa.
Vajcia sa pri pečení koláčov nahradzujú ťažko, ale nie je to nemožné. V kysnutom, krehkom či trenom ceste sa jedno alebo dve vajcia nahradiť dajú.
Prázdniny, ktoré sú pre mnohých synonymom leta, sa síce končia, ale leto ešte nie. Teplé dni jeho záveru sa dajú ešte využiť na posedenie a hodovanie v prírode.
Korenie je to, čo dáva jedlu jedinečnosť, vie urobiť z bežnej suroviny ozajstnú lahôdku. Jeho správnym použitím viete vyčarovať exotiku na tanieri.
Ak potrebujete do receptu olúpané jablko, citrón či pomaranč, šupky z nich nemusia skončiť v koši.
Výber olivového oleja, to je alchýmia. V princípe však platí to isté, čo u vína – koľko ľudí, toľko chutí.