Vianočné sviatky sa ešte len nedávno skončili a už tu máme fašiangy. Tie sa začínajú hneď po Troch kráľoch a sú obdobím zábavy, plesov a bálov. Teda doteraz vždy boli.
Nedeľný obed bol vždy synonymom toho najlepšieho a najchutnejšieho. Stôl sa vtedy oblieka do elegantnejších šiat, ale prím hrá jedlo, pripravované s láskou a nadšením.
Mäso lesa. Napriek tomu, že huby obsahujú najmä vodu, dajú sa z nich pripraviť jedlá ako z najjemnejšieho a najdrahšieho mäska.
Nielen huby, kapusta či tekvica, ale aj slivky, hrušky, jablká, hrozno, orechy... Nestoja iba za experimentovanie v sladkej, ale aj v slanej a mäsovej kuchyni.
Slovenská, a predsa akoby exotická. Prepelice, perličky, bažanty, jarabice, holuby, malá hydina nie je o presýtení žalúdka, ale skôr o delikatesách, zážitkovej gastronómii, mimoriadnej príležitosti.
Dobré vínko prináša pôžitok a radosť; v spojení s chutným jedlom dvojnásobnú. Aj ľahký letný biely, ružový, červený, tichý i bublinkový mok dáva totiž stolovaniu ďalší rozmer.
Maliny, broskyne, čerešne, ríbezle, marhule, černice, melóny, arónia... bolo by škoda nevyužiť bohatstvo úrodných juhoslovenských záhrad. A to nielen v dielni cukrárov a pekárov.
Varecha – piatková vložená príloha denníka Pravda plná receptov a praktických rád, sa v piatok 9. marca predstavuje v novom dizajne a s novými rubrikami.