Reč je o víne a čase, keď sa rozhodujúco utvára jeho podoba. Vraví tak Miroslav Petrech, slovenský majster rizlingov. Víno sa rodí v lone prírody a jej živlov.
1. septembra 1959 prišiel na vinársko-ovocinársku školu v Modre vyhúknutý vysoký chalan z bošáckych kopaníc. Dnes Miroslav Petrech vyrába špičkové rízlingy.
Vo víne je pravda, a čoho iného, ak nie ľudského života. Miroslav Petrech (75) prežil s vínom celý život. Majstra rizlingov pozná celé Slovensko.
Deň po prvom máji rozkvitli na Viničnom vrchu v Mužli agáty. Na takýto máj vo vinohrade sa Miroslav Petrech, nepamätá, a to odslúži vínu onedlho 50 rokov.
Ak je ročník osudom vína, potom jeho krstným otcom bude skúsenosť. Vo vinohrade si treba odžiť nejeden rôčik, aby mu človek porozumel.
Slovenské víno prežíva krásne roky ozdobené medzinárodnými úspechmi. Naliehavo sa však vynára otázka kontinuity. Aj vinárom chýba vzdelaný dorast.
Človek si má plniť sny. Mojím dávnym vinárskym snom bolo ochutnať nemecké rizlingy v nemeckých pivniciach.
Miroslav Petrech dobyl všetky veľké méty, ktoré si vinár môže predstaviť. Bol prvým a jediným slovenským vinárom, ktorého víno ocenil svetoznámy degustátor.
Na Slovensku vzniklo celé pokolenie vinárov, ktorí od základu zmenili podobu slovenského vína. Generáciu rizlingu pozná celé Nemecko aj svet.
Aj rok 2013 potvrdil, že osudom vína je ročník. Práve on odlišuje víno od vína z tej istej vinice. Každú jeseň dozrie hrozno, ktoré si vyžaduje iný prístup.
Víno je zrkadlom terroiru, ročníka a človeka, ktorý ho tvorí. Napokon je to vinár, kto drží kľúče nielen od vinohradu, ale aj od šťastia vína.