Môžete si z nej uvariť čaj alebo si ňou ochutiť pokrmy. No má ešte oveľa širšie využitie.
Sú bylinky, ktoré sa v kuchyni pridávajú sa do mnohých jedál. A potom sú tie, ktoré majú v našich mysliach presne určené použitie a iné si nevieme predstaviť, čo je škoda.
Aioli je omáčka, ktorá patrí medzi základné studené omáčky francúzskej a v trochu obmenenej podobe aj španielskej gastronómie.
Keď si chcete urobiť doma bylinkový olej, potrebujete na to dobre vysušené bylinky.
Sviečkovica na smotane predstavuje kuchársku výzvu, aj keď na jej príprave takmer nič nie je. Má však štatút českého národného pokrmu.
Mäta pieporná patrí medzi najznámejšie liečivé byliny. Má široké uplatnenie v kuchyni, ale aj v pleťovej kozmetike.
Kôpor voňavý je dôverne známou bylinou. Veď kto by aspoň raz v živote neochutnal kôprovú omáčku.
Divina vo všeobecnosti má málo tučné mäso, ktoré si pýta šťavnaté doplnky. Preto ju dopĺňame omáčkami, ktoré sú často dosť odlišné od omáčok k iným druhom mäsa.
Skvelé jedlo sa rado snúbi s pivom pri varení i jedení.
Ak sme si pripravili chutné mäso narýchlo, patrilo by sa k nemu pripraviť omáčku. A, samozrejme, aj jej príprava by mala byť rýchla, aby mäso dlho „nečakalo“.
Letné obdobie je gastronomickou fantáziou pre každého záhradkára, ktorý nachádza na svojom políčku čarovné plody, z ktorých je možno vykúzliť všakovaké dobroty.
V obľúbených českých jedlách kraľujú knedle a zemiaky.
Českú kuchyňu máme zväčša spojenú s klasickým pokrmom „vepřo-knedlo-zelo“.