Pochádza z Ázie, dá sa pestovať aj u nás. Vďaka vydarenej kombinácii vzhľadových a chuťových vlastností sa zvykne nazývať aj jablková hruška.
Sadíme ho na jeseň alebo na jar, nemá vysoké nároky na starostlivosť. Vyznačuje sa dlhovekosťou a poskytuje niekoľko úžitkov.
Poznáte najchutnejšie odrody malín? Neskorá jeseň je správny čas na ich výsadbu a ešte stále aj na zber poslednej úrody
Prenikavo zelené smoothies, dužinaté ovocné šťavy či debničky plné zeleniny, aj to si mnohí predstavujú pod pojmom superpotravina.
Približne do polovice novembra dozrievajú jesenné hrušky. Oberáme ich asi týždeň až dva pred dosiahnutím plnej zrelosti. A čo s nimi potom?
Začiatkom septembra nebolo celkom jasné, či domáci pestovatelia vôbec dokážu ovocie preskladniť.
Do úvahy pripadá črevný diskomfort alebo výskyt antinutričných látok.
Hrozno je základnou surovinou na výrobu vína od nepamäti, ale zároveň je aj jedným z našich najobľúbenejších druhov ovocia. Je výbornou maškrtou, pretože obsahuje veľmi zdravé látky.
Mnohé opice zdatne manipulujú s kameňmi, ktoré používajú na vykopávanie korienkov, prerezávanie rastlín a rozbíjanie rôznych pochúťok, vrátane ovocia a orechov.
Kto s priemerným príjmom na Slovensku si ich kúpi? Za situácie, keď majú ovocinári platiť za jeden megawatt 500 či 600 eur, sa vôbec neopláca oberať zimné odrody jabĺk.
V horúcich letných dňoch ️ si môžeme dopriať osvieženie konzumáciou plodov moruší, ľudovo nazývaných stromové maliny.
August a september sú mesiace, keď v záhrade zberáme úrodu zeleniny a ovocia. Veľkú časť z nej uchovávame na zimu. Ako úrodu dobre uskladniť a správne spracovať?
Hoci sú čučoriedky len malé plody, sú bohaté na živiny a priaznivo vplývajú na naše zdravie. Prečo by ich mali jesť seniori?
Melón, broskyne, ale aj kukurica k letu jednoducho patria. Prečo ich konzumovať? Čo obsahuje vzácne minerály či antistresových látok?
Leto patrí zmrzline, aj keď, samozrejme, už dlhé roky si túto pochúťku nespájame len s teplým obdobím roka.
Čučoriedky sú ovocie, ktoré patrí k letu. Najmä tie lesné sú vzácnosť, lebo ich sezóna trvá krátko a rastú len v niektorých oblastiach.
Počas horúčav mnohým ľuďom príliš nechutí jesť. A to aj preto, že na spracovanie jedla musí organizmus vyvinúť dodatočnú energiu, čo je v horúcom počasí záťaž navyše.
Ignorujte predsudok, že balkón, najmä ten menší, je predurčený výhradne na pestovanie okrasných rastlín a ak úžitkových, tak byliniek, možno zeleniny.
Väčšina ovocia nie je príliš vhodná na mrazenie, najvhodnejšie je bobuľové – maliny, čučoriedky a jahody, pretože tie v chladničke rýchlo splesnivejú.
Miera ovocia kontaminovaného pesticídmi v Európe narástla počas rokov 2011-19 o 53 percent.