O tom, ako si vyrobiť domácu karí pastu, sme už vo Vareche písali. Okrem toho, že ňou môžeme dochutiť jedlá orientálnej kuchyne, ju môžeme v kuchyni využiť aj inak.
Pozná to každý, kto sa niekedy snažil odstrániť priemyselne nalepené nálepky z rôznych pohárov.
Má sa ovocie jesť iba ráno a dopoludnia?
Je dobré strážiť si, koľko ho zjeme. A pozor na ďalšiu vec!
V surovom stave je pre svoju tuhú konzistenciu a trpkú chuť v podstate nekonzumovateľná. Asi práve preto dosť nedocenená. Dula vynikne až po spracovaní všakovakými spôsobmi.
Menšia chuť do jedla, dehydratácia, ale aj obezita ohrozujú seniorov. Výsledkom môžu byť kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, mozgová príhoda. Riešenie nie je až také komplikované.
Vysoký krvný tlak je civilizačnou chorobou, ktorá nebolí a ktorej sa v produktívnom veku nevenuje pozornosť.
Nie je síce ideálnym ovocím pre redukčnú diétu, keďže obsahuje pomerne veľa fruktózy, no má oveľa menej cukru ako ktorákoľvek sladkosť. Pre toho, kto nevie odolať maškrteniu, je hrozno tá najlepšia možnosť. Vraj je to najzdravšia maškrta všetkých čias, navyše obsahuje látky, ktoré chránia srdce a krvný obeh.
Španieli ho pre nevýraznú chuť zavrhli. Neskôr si ho obľúbili Američania.
Názov hruškovec americký vám asi nič nepovie. V češtine má tento strom a jeho plody ešte pôvabnejšie botanické pomenovanie: hruškovec prelahodný. Toto lahodné ovocie, áno, je to naozaj ovocie, ste už takmer určite ochutnali.
Slivky pozná každý, ale čo mirabelky? Žlté, červené alebo fialové guľky, ktoré rastú popri chodníkoch a cestách, pri lesoch aj na lúkach. Na pohľad nenápadné, a predsa výnimočné. Čím?
Slivky sú ovocím, ktoré neodmysliteľne patrí k prelomu leta a jesene. Existuje niekoľko poddruhov, hoci bežne všetky nazývame jedným slovom - slivky.
Prečo sa bobuľovité ovocie ako fialové až čierne čučoriedky či černice ocitajú na prvých priečkach tabuľky najzdravšieho ovocia z hľadiska antioxidačnej aktivity?
Obchody sú počas celého roka plné zaváraného a nakladaného ovocia, džemov, marmelád, čatní, čalamád a ďalších dobrôt. No tie kvalitné sú pomerne drahé a najmä – svoje je svoje.
Zavariť, usušiť, zmraziť alebo radšej hneď skonzumovať? To závisí nielen od vašej chuti, ale aj od druhu ovocia. S uskladňovaním opatrne, nie všetky druhy sú naň vhodné.
Vypekať, keď je vonku 30 stupňov, nie je to pravé orechové. Alternatíva je kúpiť si koláčiky v cukrárni. Alebo ak uprednostňujete vlastnú výrobu, urobiť si niektorý podľa týchto receptov.
Vraj ich treba špeciálne hnojiť, často polievať, zvláštne opatrovať. To možno platilo kedysi. Nové odrody vám výrazne uľahčia prácu a obdaria vás bohatou a kvalitnou úrodou.
Ak cítite, že ste v strese, je prirodzené hľadať úľavu. Našťastie existujú jedlá, ktoré vám môžu pomôcť stres uvoľniť.
Sú chutné a šťavnaté a spájajú sa nám s letom. Jahody nie sú len skvelým ovocím, ukrývajú v sebe aj mnoho pozitívnych účinkov na zdravie.
Spestrite si čas strávený doma a premeňte svoj balkón na malú záhradku.