Veľká noc je predo dvermi, tak prinášame ďalšiu porciu receptov.
Chuť pečenej zeleniny si žiada niečo navyše, ale neviete presne, čo do nej pridať?
O pár dní je Valentína, čo je sviatok všetkých zamilovaných. Jeho odporcovia síce tvrdia, že je to najmä sviatok obchodníkov, no či Valentína oslavovať, je každého osobná vec.
Ak hľadáte rýchle a jednoduché silvestrovské koláče pre deti, odporúčame minimafiny.
JAKUB PROKEŠ: Vianoce sú časom na zastavenie sa, na oddych, rozjímanie, rodinu, najbližších.
Pečením žila ešte pred pár dňami veľká časť Slovenska prostredníctvom televíznych obrazoviek. A aktuálne dni ho zase prinášajú do mnohých slovenských domácností...
Ak potrebujeme z nejakého dôvodu nahradiť v koláčoch maslo, dá sa to, ale len tuk za tuk.
Papier na pečenie je skvelým pomocníkom, či už pri pečení koláčov, zeleniny, pizze... Čohokoľvek.
Babička Anička sa blíži k deväťdesiatke, ale pečie ako za mladých čias.
Prvého júna už tradične majú svoj deň. Niet azda lepšej príležitosti, ako ho našim ratolestiam spríjemniť, než to vyskúšať so sladkými pochúťkami.
K Veľkej noci patria neodmysliteľne koláčiky, sladké, ale aj slané. Keďže na Veľký piatok vrcholí pôst, o to lepšie po ňom chutia. Fantázii sa pritom medze nekladú.
Veľkonočné sviatky patria, čo sa týka kulinárstva, medzi tie, keď sa najviac vypeká a vyvára. Existujú typické veľkonočné jedlá a tradície, ale čo sa koláčov týka, to také striktné nie je.
Vianočné pečenie je na Slovensku desaťročia najmä o medovníkoch, vanilkových rožkoch, vôni vanilky, škorice, klinčekov. Ale občas máme chuť ho ,osviežiť‘ aj niečím iným, netradičnejším.
Vianoce sú sviatkami hojnosti. Bolo a je to tak aj u nás, ale sever Slovenska bol vždy chudobný.
Predvianočný čas vonia sladko. V rodinách sa pripravujú sladké pokušenia, ktoré spríjemnia štedrovečerné posedenie.
Aj sympatická speváčka sa chystá na sviatky. Pri jej stromčeku cukrovinky chýbať nebudú.
O slabosti slovenského dizajnéra Borisa Hanečku pre čas Vianoc vie azda každý, kto si už o ňom prečítal nejaký ten článok či rozhovor.
Amatérske pekárky a pekári, cukrárky a cukrári a všetci, ktorí chcú predviesť svoje umenie, môžu prihlásiť do pripravovanej televíznej šou RTVS Pečie celé Slovensko.
Jedným zo základných prvkov pečenia sú vajcia. Tie často musíme alebo môžeme nahradiť inou, niekedy aj zdravšou možnosťou.
Existuje veľa dobrých i menej dobrých rád na pečenie dokonalých mafinov. Tu je niekoľko z nich.