Plus recept na pesto a špenát z medvedieho cesnaku.
Pesto s čili či radšej jemnejšie, so syrom feta? Nazbierajte si medvedí cesnak a hurá do mixovania!
Do konzumnej podoby sa dostáva už po mesiaci od založenia a nie je náročná na starostlivosť.
Bazalka je bylina, ktorá prináša nielen omamnú vôňu vašim jedlám.
Jeho sezóna práve prebieha. No a v lánoch listov voňajúcich po cesnaku nájdete nielen skvelý nástroj na dochutenie jedál, ale doslova detoxikačný zázrak.
Chuť kelu celkom inak! Pripravte si oriešky aj limetku a namiešajte si krásne zelené pesto. Tu je recept.
Pochádza z Janova a spája v sebe pochutiny rôzneho druhu. Základom kvalitného pesta je olivový olej, bazalka, parmezán, píniové oriešky a cesnak. Skrýva v sebe aj čosi navyše.
Remuláda pochádza z francúzskej kuchyne a označuje majonézu so sardelami, snakladanou zeleninou, bylinkami a kaparami.
Aj keby ste v tomto období nešli do lesa, to, že je sezóna medvedieho cesnaku, zistíte z jedálnych lístkov reštaurácií, ale aj z ponuky supermarketov. Obľuba medvedieho cesnaku v posledných rokoch prudko stúpla, táto bylina však nie je v nijakom prípade kulinárskym nováčikom, ale starou známou.
Popri bazalkovom, petržlenovom či špenátovom peste môžete vyskúšať ďalšie - pesto z tekvicových jadierok.
Kým niektoré druhy zeleniny sú ako bojovníci proti chorobám notoricky známe, u iných nám ich použitie často uniká. Napríklad také reďkovky.
Dva lahodné recepty na domáce čarovanie s jarnou pochúťkou, medvedím cesnakom.
Priateľská k srdcu, zažívaniu, postrach pre baktérie aj nádorové ochorenia. Bazalka sa zaraďuje do top rebríčka liečivých rastlín. Ako pomáha seniorom?
Dnes nie je problém zohnať akúkoľvek zeleninu či ovocie počas celého roka. Ale žiadne nechutia a nevoňajú tak ako čerstvé, vypestované v ich prirodzenej sezóne.
Bryndza sa na Slovensku objavila v polovici 15. storočia, bežnou sa však stala až počas 17. storočia a komerčne sa začala spracovávať v 80. rokoch 18. storočia.
Lahodné zelené lístky medvedieho cesnaku, plné vitamínov a minerálov, sa dajú upraviť na mnoho spôsobov.
Pažítka je trváca rastlina príbuzná s cibuľou, cesnakom, pórom a medvedím cesnakom. Jej listy sú duté, na priereze kruhové s priemerom asi 1 mm.
Hoci bazalka pochádza z Indie, udomácnila sa najmä v talianskej kuchyni.
Bylinky sa vážia na gramy, a predsa dajú jedlu celkom inú chuť, vôňu, vzhľad, ba aj látky pre zdravie.
Talianska kuchyňa sa teší veľkej obľube. Pesto či mascarpone chutia výborne. Viete však, koľko obsahujú tuku?