IGOR DANIŠ: Prílišná globalizácia poľnohospodárstvu a potravinárstvu neprospieva. Toto je hoci zamlčané, no najzávažnejšie posolstvo protestov naprieč celou Európou.
JOZEF SEDLÁK: Čoraz častejšie počuť nelichotivé hodnotenie mladej generácie, že fyzicky nezvládne to, čo generácia rodičov či starých rodičov: že je jednoducho lenivá.
ANTON MARCINČIN: Potraviny sú drahé. Zatočíme s cenami potravín! Súhlasiť sa dá s jedným aj s druhým, otázkou ostáva - ako. Aby to nedopadlo tak, ako vždy.
Oproti päťročnému priemeru za roky 2017 až 2021 bol vlaňajší zisk potravinárov dvojnásobný.
Dmytro Borodovka tvrdí, že slovenských hydinárov neohrozuje, práve naopak. Dáva navyše prácu desiatkam našincov.
Slovenské mliečne výrobky majú len 49-percentné zastúpenie a mäsové iba 46 percent.
ANTON MARCINČIN: Priemerný Slovák nemá dôvod na radosť, pracuje doslova preto, aby sa uživil. Vo februári boli pre neho ceny vyššie o 15 % než pred rokom. Ceny potravín o 28 %.
ĽUBOŠ PAVELKA: Poliaci majú nižšie náklady na pracovnú silu v poľnohospodárstve. Tamojší roľníci platia oveľa nižšie odvody na zdravotnom aj sociálnom poistení.
SILVIA RUPPELDTOVÁ: Európa žila v ilúzii nevyčerpateľných potravinových zdrojov pestovaných, spracovaných a dovážaných kdekoľvek a akokoľvek, povyšujúc voľný trh na prírodný zákon.
MARTIN HOJSÍK: Ak by naši starí rodičia videli, ako “hospodárime” s potravinami, zalial by ich studený pot.
Podiel privátnych značiek dosiahol v roku 2021 podiel 25,1 percenta, uvádza Potravinárska komora Slovenska.
Ak ste sa v poslednej dobe stretli so záplavou potravín, ktorých obaly a etikety sľubujú, že pomôžu vášmu imunitnému systému, nie ste sami.
JOZEF SEDLÁK: Zvykli sme si, že chlieb je samozrejmosťou. Nikdy nebol, človek si ho musel zaslúžiť, poctivo odpracovať. Slovensko má síce pšenice dosť, ale predsa bude mať drahší chlieb.
Výraznejšie sa počet zamestnancov medziročne zvýšil vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov a vo výrobe hotových krmív.
JOZEF SEDLÁK: Slovensko, ktoré si tak ako západné krajiny roky budovalo sebestačnosť vo výrobe potravín, o ňu prišlo. Kto vyrába vlastné potraviny, vie o ich výrobe všetko.
JOZEF SEDLÁK: Slovensko je krajina vidieka. Otázkou je, akého vidieka? Naše dediny sú zrkadlom zmien, ktorými prešlo za posledných 76 rokov slovenské poľnohospodárstvo.
JOZEF SEDLÁK: Čo Slovensku v poľnohospodárstve nejde? Spolčovanie. Radi sa hlásime k družstevníctvu, ale v skutočnosti družstvá máme už viac rokov problém vytvoriť.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby novú legislatívu nepodpísala.
Potravinárske podniky poskytujú v krajinách Európskej únie zamestnanie 4,82 miliónom obyvateľov, generujú obrat 1 205 miliárd eur.
JOZEF SEDLÁK: Moderné Slovensko zjavne nepočíta s rozvojom poľnohospodárstva a potravinárstva. Inak by sa nemohlo stať, že v Pláne obnovy sa preň nenájde ani jedno euro.