Domáce výrobné kapacity pekární by pritom hravo dokázali pokryť dopyt reťazcov na Slovensku.
JOZEF SEDLÁK: Čo je dôležitejšie, ako zabezpečiť kvalitné potraviny pre Slovensko? Túto rečnícku otázku si pri otvorení Agrokomplexu položil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč.
Viete, čo presne znamená doba minimálnej trvanlivosti? A prečo sa nikde neudáva doba maximálnej trvanlivosti?
Sebestačnosť dosahuje 167 percent, čo predstavuje dostatočnú ponuku pre domáci spracovateľský priemysel a pre export.
Východná dokázala zvýšiť dobrým obhospodarovaním lesov a lúk svoju energetickú aj potravinovú sebestačnosť.
Slovensko sa borí nielen s infláciou či extrémnym suchom, ale doliehajú na ňu aj resty z minulosti. V podcaste denníka Pravda analyzuje redaktor Jozef Sedlák.
JOZEF SEDLÁK: Slovenský pozemkový fond je od čias svojho vzniku opradený kauzami.
JOZEF SEDLÁK: No predsa na to, aby sme sa v krajine, ktorú spravujú nami zvolení zástupcovia, cítili bezpečne. Po mesiaci vojny na Ukrajine sa s nezvyčajnou naliehavosťou na program dňa dostala potravinová bezpečnosť.
SILVIA RUPPELDTOVÁ: Máločo sa s Vianocami na Slovensku spája tak samozrejme ako med.
JOZEF SEDLÁK: Ťažko sa v Európe hľadá krajina, ktorá by si s takým ľahkým srdcom nechala zdevastovať svoje potravinové hospodárstvo.
Slovenské potravinárstvo sa dostáva do slepej uličky. O tom, čo treba podniknúť, hovorí pre Pravdu prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay.
JOZEF SEDLÁK: Kauza PPA je ukážkou, kam sa až môže prepadnúť odvetvie, ktoré kedysi zamestnávalo 360-tisíc ľudí.
JOZEF SEDLÁK: Ceny potravín sú opäť citlivou politickou otázkou. A kedy neboli.
Ako zakoreniť mládež unikajúcu do miest na vidieku a vrátiť mu perspektívu? To je tvrdý oriešok aj pre Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre.
JOZEF SEDLÁK: Len zriedka hovoríme o tom, že poľnohospodárstvo je kvôli výžive a dobrému spravovaniu krajiny základnou podmienkou udržania života.
Slovensko nikdy nedovážalo toľko potravín ako v súčasnosti. Koľko je obcí, ktoré by v núdzovom čase vedeli prežiť vďaka funkčnému družstvu alebo hospodárom?
JOZEF SEDLÁK: Naša kuchyňa sa od pádu železnej opony výrazne globalizuje. Zato pravé domáce jedlá sa začali vytrácať a najmä mladšia generácia stráca predstavu o pravej chuti potravín.
Novela zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami rozhádala politikov aj výrobcov.
Poľnohospodári a potravinári žiadajú, aby agropotravinárske podniky v prípade výpadku zamestnancov po celoplošnom testovaní na COVID-19 boli zaradené do špeciálneho režimu.
JOZEF SEDLÁK: Poľnohospodármi a potravinármi lomcuje hnev z bezmocnosti. Čoraz viac nadobúdajú pocit, že sa stávajú piatym kolesom na voze.