Ryba - kráľovná sladkých vôd si zaslúži aj titul kráľovná stola. Je zdravá, ľahko sa trávi a v porovnaní so "slanou" sestrou obsahuje menej škodlivín.
Čerstvá či mrazená ryba, každá sa dá pripraviť na desiatky chutných spôsobov.
Ryby bývali a ešte aj sú na našom stole zriedkavejšie ako iné mäso, pravda, s výnimkou štedrovečerného kapra.
V našej kuchyni málokedy chýba toto typické slovenské mäsko. Každá jeho časť je svojská, a z každej sa dá vymyslieť iná pochúťka.
Niekedy pri nákupe mäsa nevieme alebo váhame, aké bravčové si máme vybrať, keď chceme pripraviť rezne či dobrotu z mletého mäsa alebo inú bravčovú lahôdku.
Jahoda krásne vonia a nepotrebuje veľa cukru. Preto s "kráľovnou ovocia" radi experimentujeme nasladko i naslano.
Keď do kuchyne vstúpi slovenská jahoda, je cítiť leto na tanieri.
Už „jahodové obdobie“ na konci jari a začiatku leta neraz prináša vysoké teploty ovzdušia, ktoré sa snažíme zmierniť nejakým tým osviežujúcim nápojom.
Príprava jedál z vnútorností chce trpezlivosť i kreativitu, aby sa lacná surovina premenila na lahôdku hodnú zážitkovej gastronómie.
Nech nikto nemávne rukou nad jedlami z vnútorností. Sú chutné a často preveria zručnosť nejedného kuchára.
Nie je až také ťažké uvariť pochúťky z prvotriednej hovädzej sviečkovej, lahodného lososa alebo bravčovej panenky. Schopnosti kuchára preveria vnútornosti.
Pokrmy z bryndze sa neobmedzujú len na tradičné slovenské halušky. Veľmi obľúbené, dokonca určené aj na slávnostné chvíle sú bryndzové nátierky.
Americká herečka Blake Lively sa predstaví v pripravovanej akčnej dráme Bruised, ktorú nakrúti režisér Nick Cassavetes.
Špargľa nám dáva znamenie, že aj v kuchyni definitívne zavládla jar.
Špargľa má osobitú chuť, zaujímavý tvar, málo kalórií a ako tvrdil uý aj Hippokrates, rôznorodé liečivé účinky.
Začala sa sezóna jarnej zeleniny, teda aj čoraz populárnejšej špargle. Niekto so špargľou ešte neprišiel do styku, iný ju varí denne.
Veľkonočná plnka sa piekla najmä ako prvé mäsové jedlo po prísnom období pôstu a patrili do nej napríklad aj tri druhy mäsa.
Veľká noc je sviatkom sladkej kuchyne. Môžeme sa do vôle hrať s farbami, motívmi aj chuťami.
Záviny a rolády - to nie je len klasika od babičky. Stačí nápad, vtip, štipka inšpirácie a už sa na veľkonočný stôl nesie zase iný koláč.
Záviny a štrúdle bývali nezriedkavou súčasťou víkendového pečenia v domácnostiach našich babičiek, ale nechýbali ani na veľkonočnom stole.