Ľahké rybacie či hydinové mäso sa dá rýchlo upiecť, grilovať aj dusiť.
K chutným surovinám, ktoré vo vidieckych domácnostiach často bývali na tanieri ako skromnejšia alternatíva mäsa, patrili práve hydinové vnútornosti.
Šaláty sú chutné, zdravé a najmä nie dlho pripravované letné jedlá.
Pri príprave letných šalátov sa netreba báť mliečnych zálievok, ktoré sú vytvorené z jogurtu, zo smotany či z creme fraîche...
V siedmom nebi sa môže cítiť každý, kto ochutná ovocné letné koláče. Stačí vyváženosť chutí, poctivosť surovín a štipka fantázie.
Na prírodných lúkach a v domácich záhradách začína dozrievať letné ovocie a zo slovenských kuchýň sa začína šíriť omamná vôňa šťavnatých ovocných koláčov.
Pivný syr si môžte pripraviť aj doma. Pri ochutnávaní dodržiavajte zlaté pravidlo, že všetko s mierou.
Štruktúra a chuť bravčového bôčika ho celkom jednoznačne priraďujú k jedlám, ktoré patria k dobre vychladenému pivu v horúcich letných dňoch.
Ryba - kráľovná sladkých vôd si zaslúži aj titul kráľovná stola. Je zdravá, ľahko sa trávi a v porovnaní so "slanou" sestrou obsahuje menej škodlivín.
Čerstvá či mrazená ryba, každá sa dá pripraviť na desiatky chutných spôsobov.
Ryby bývali a ešte aj sú na našom stole zriedkavejšie ako iné mäso, pravda, s výnimkou štedrovečerného kapra.
V našej kuchyni málokedy chýba toto typické slovenské mäsko. Každá jeho časť je svojská, a z každej sa dá vymyslieť iná pochúťka.
Niekedy pri nákupe mäsa nevieme alebo váhame, aké bravčové si máme vybrať, keď chceme pripraviť rezne či dobrotu z mletého mäsa alebo inú bravčovú lahôdku.
Jahoda krásne vonia a nepotrebuje veľa cukru. Preto s "kráľovnou ovocia" radi experimentujeme nasladko i naslano.
Keď do kuchyne vstúpi slovenská jahoda, je cítiť leto na tanieri.
Už „jahodové obdobie“ na konci jari a začiatku leta neraz prináša vysoké teploty ovzdušia, ktoré sa snažíme zmierniť nejakým tým osviežujúcim nápojom.
Príprava jedál z vnútorností chce trpezlivosť i kreativitu, aby sa lacná surovina premenila na lahôdku hodnú zážitkovej gastronómie.
Nech nikto nemávne rukou nad jedlami z vnútorností. Sú chutné a často preveria zručnosť nejedného kuchára.
Nie je až také ťažké uvariť pochúťky z prvotriednej hovädzej sviečkovej, lahodného lososa alebo bravčovej panenky. Schopnosti kuchára preveria vnútornosti.
Pokrmy z bryndze sa neobmedzujú len na tradičné slovenské halušky. Veľmi obľúbené, dokonca určené aj na slávnostné chvíle sú bryndzové nátierky.