Ak sa na púpavu prestanete pozerať ako na burinu, nielenže vám zmiznú vrásky na čele, ako sa s ňou na trávniku popasovať, získate aj skvelý zdroj živín.
Ak idete na prechádzku do lesa, ďalej od ruchu ciest, môžete si nazbierať lístky mladej púpavy. Na čo vám poslúžia?
Nemusíte variť čaj, koreň možno opražiť spoločne s karotkou a ďalšou zeleninou, pridať do polievky alebo podusiť s cibuľou a cesnakom.
Kvet ktorej bylinky sa vykupuje až za 114 eur za kilogram?
Púpavu ocenia ju najmä starší ľudia, ktorí trpia artrózou alebo majú problémy s obličkami. Zbierať a využiť môžeme jej koreň, listy aj kvet.
Pre záhradkárov je burina votrelec, ktorého sa treba zbaviť za každú cenu. No platí to vždy bez výnimky?
Ak na prelome zimy a jari cítite únavu, malátnosť a nedostatok energie, je čas ju načerpať v prírode.
Extravagantne vyzerajú, ozvláštňujúco voňajú a nápadito chutia. Kvety vôbec nemusia byť na tanieri iba dekoráciou, ktorá po jedle skončí v odpade.
Zápal močových ciest príde ako blesk z jasného neba, no zbaviť sa ho je oveľa ťažšie a zdĺhavejšie. Pomôžu pri tom aj prírodné prostriedky.
Jarný detox je na programe prakticky každej ženy. V tomto roku si však nemusíte robiť starosti s tým, do akej detoxikačnej kúry investujete.
Myslíte si, že letná lúka so žltými púpavami vyzerá dosť dobre na to, aby ste ju jedli? Tak smelo do toho. Kvety aj listy púpavy výborne chutia a sú aj zdravé.
Púpavu na lúkach možno nájsť od apríla až do októbra. Na liečebné účely možno využiť koreň, listy aj kvety rastliny.
Potomkovia púpav, ktoré zažili utrpenie, sú úspešnejší v boji o svoj životný priestor. Ukazujú to výskumy, ktorým sa venuje Vít Latzel z Botanického ústavu českej Akadémie vied.
Čo by ste o nej mali vedieť a prečo je taká zdravá?
Púpave oprávnene patrí miesto na jarnom stole - v tomto období najmä jej listom. Nie je to obyčajná burina, ako ju vníma našinec.
Na jar kvitnúca nápadná rastlina púpavy lekárskej je preslávená najmä liečivými účinkami. Milovníci zdravého stravovania z nej pripravujú chutný jarný šalát.
Jar prináša na náš stôl potraviny nabité vitamínmi, minerálmi aj energiou.
Púpavu mnohí považujú za obyčajnú burinu, ktorej však treba priznať miesto na jarnom stole. Dobre sa dajú v kuchyni využiť všetky časti – koreň, listy i kvety.
Psychická a fyzická vyčerpanosť prejavujúca sa na začiatku jari dokáže narušiť náš každodenný rytmus. Existuje na ňu však účinný liek.
Netreba zakaždým drahé lieky z lekárne. Ani lacné. Stačí siahnuť po najlacnejšej a najprirodzenejšej možnosti - po bylinkách.