Jar prináša nielen oživenie prírody, ale aj možnosť doplniť jedálniček o množstvo divo rastúcich jedlých rastlín.
Ak sa cítite unavene, bez iskry a s ťažobou na tele aj duši, je najvyšší čas obrátiť sa na pomocníkov, ktorí prichádzajú priamo z prírody.
Jar prináša sviežosť, nové začiatky a prirodzenú túžbu cítiť sa ľahšie a vitálnejšie. Po mesiacoch ťažkých jedál a menej aktívneho života si organizmus zaslúži jemnú očistu.
Pomôžu znížiť cholesterol aj chuť do jedla – vedci ich účinky dôkladne otestovali.
Mnohí ju považujú za burinu, no v skutočnosti patrí medzi najúčinnejšie liečivky našej prírody.
Púpava je jednou z najznámejších jarných bylín. Je bohatá na vitamíny A, C a E, podporuje činnosť pečene a obličiek.
Ak sa na púpavu prestanete pozerať ako na burinu, nielenže vám zmiznú vrásky na čele, ako sa s ňou na trávniku popasovať, získate aj skvelý zdroj živín.
Ak idete na prechádzku do lesa, ďalej od ruchu ciest, môžete si nazbierať lístky mladej púpavy. Na čo vám poslúžia?
Nemusíte variť čaj, koreň možno opražiť spoločne s karotkou a ďalšou zeleninou, pridať do polievky alebo podusiť s cibuľou a cesnakom.
Kvet ktorej bylinky sa vykupuje až za 114 eur za kilogram?
Púpavu ocenia ju najmä starší ľudia, ktorí trpia artrózou alebo majú problémy s obličkami. Zbierať a využiť môžeme jej koreň, listy aj kvet.
Pre záhradkárov je burina votrelec, ktorého sa treba zbaviť za každú cenu. No platí to vždy bez výnimky?
Ak na prelome zimy a jari cítite únavu, malátnosť a nedostatok energie, je čas ju načerpať v prírode.
Extravagantne vyzerajú, ozvláštňujúco voňajú a nápadito chutia. Kvety vôbec nemusia byť na tanieri iba dekoráciou, ktorá po jedle skončí v odpade.
Zápal močových ciest príde ako blesk z jasného neba, no zbaviť sa ho je oveľa ťažšie a zdĺhavejšie. Pomôžu pri tom aj prírodné prostriedky.
Jarný detox je na programe prakticky každej ženy. V tomto roku si však nemusíte robiť starosti s tým, do akej detoxikačnej kúry investujete.
Myslíte si, že letná lúka so žltými púpavami vyzerá dosť dobre na to, aby ste ju jedli? Tak smelo do toho. Kvety aj listy púpavy výborne chutia a sú aj zdravé.
Púpavu na lúkach možno nájsť od apríla až do októbra. Na liečebné účely možno využiť koreň, listy aj kvety rastliny.
Potomkovia púpav, ktoré zažili utrpenie, sú úspešnejší v boji o svoj životný priestor. Ukazujú to výskumy, ktorým sa venuje Vít Latzel z Botanického ústavu českej Akadémie vied.
Čo by ste o nej mali vedieť a prečo je taká zdravá?