Ak by zostali reštaurácie a kaviarne zatvorené v čase zimných dovoleniek, malo by to za následok postupné prepúšťanie zamestnancov, likvidáciu alebo až možný bankrot firiem, ktoré podnikajú priamo v cestovnom ruchu.
Hotely, reštaurácie a podnikatelia v cestovnom ruchu potrebujú urgentne vedieť, aký je ďalší plán vlády týkajúci sa obmedzení a opatrení.
Záujem požiadať o príspevok zo schémy štátnej pomoci pre prevádzky v cestovnom ruchu prejavilo viac ako 94 percent ubytovacích a stravovacích zariadení.
Sieť rýchleho občerstvenia Burger King opäť spôsobila rozruch. Tentokrát to má na svedomí britská pobočka reťazca.
Boj o prežitie, prepúšťanie, zatvorenie prevádzok – tak vyzerá život podnikateľov v cestovnom ruchu.
Iniciatíva Bojujeme za gastro pripravuje žalobu na Jána Mikasa a Úrad verejného zdravotníctva za protizákonné zatvorenie prevádzok.
Podnikatelia z gastro sektora žiadajú stretnutie s premiérom Igorom Matovičom (OľaNO) online.
Mesto Nitra predĺži gastronomickým prevádzkam bezplatný prenájom letných terás na svojich pozemkoch.
Zároveň veria, že táto pomoc bude v maximálnej miere aj využitá.
Reštaurácie sa rozvozu zvyčajne skôr vyhýbajú a skúšajú zákazníkov oslovovať samy, napríklad prostredníctvom sociálnych sietí.
Reštaurácie tvrdia, že tieto opatrenia sú likvidačné. Dve tretiny prevádzok preto ohlásilo zatváranie, prežijú len s pomocou štátu alebo úverom. Mnohé ani tak.
Nižšiu daň z pridanej hodnoty – aspoň dočasne, žiadajú reštaurácie. Zatiaľ bez výsledku.
Prevádzkovatelia dúfajú, že minister práce Milan Krajniak naplní svoje vyhlásenia.
Aj keď počty Slovákov nakazených novým koronavírusom začali v dôsledku importu ochorenia zo zahraničia opäť stúpať, minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) už neočakáva také zníženie mobility občanov, aké sme zažili na jar.
Obedové menu svojim zákazníkom nejakým spôsobom ponúka 70 percent reštaurácií. Medzi podnikateľmi, ktorí sa zapojili do anketového prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro, 56 percent uviedlo, že menučka im zabezpečujú gro tržieb.
Aj o stovku viac. Stačí si rezervovať predĺžený víkend, namiesto troch nocí cez týždeň, a pobyt sa hneď predraží.
Stravovacie zariadenia podľa Štatistického úradu SR zaznamenali v júni medziročný pokles tržieb o 1,2 %, medzimesačne oproti máju boli ich tržby vyššie o 50,5 %.
Urobila totiž podľa nich veľmi málo.
Môžu za to prísne pravidlá, ktoré vláda v začiatkoch pandémie zaviedla a tiež nedostatočná pomoc z jeho strany.
Pre koronakrízu muselo uzavrieť svoju prevádzku asi 50 tisíc predajní a 20 tisíc reštaurácií.