Reštaurácie, bistrá a kaviarne v Rakúsku po dvoch mesiacoch koronakrízovej pauzy od piatka opäť prijímajú hostí. Pomoc s rozbehnutím biznisu im prisľúbil štát i viedenská radnica.
Opäť otvorené. Po týždňoch sa včera začali na Slovensku znova zapĺňať aj nákupné centrá, zoologické záhrady, galérie, múzeá, reštaurácie či kaviarne.
Mnohé podniky sa chystajú vyskúšať si prevádzku za prísnej hygieny. Niektoré reštaurácie sa obávajú nárastu nákladov.
ZDENKA KOLLÁROVÁ: Dva, sedem, päť. Tak nízko sa drží ostro sledovaná štatistika. A to aj pri tisíckach testov denne. Bolo by na čase vrátiť trocha života do slovenskej ekonomiky.
O tom, čo trápi prevádzky v gastro sektore a ako sú na tom domáce pivovary, rozpráva v rozhovore pre denník Pravda prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jana Shepperd.
O zváženie možnosti okamžitého spustenia letných terás a záhrad žiadajú reštaurácie premiéra Igora Matoviča. Nahnevala aj výnimka pre parlamentný bufet.
Od stredy sa otvárajú hotely. Ubytovať môžu ľudí dlhodobo, no bez stravy. Hotelieri očakávajú úplné otvorenie najskôr v júni až júli. Všetko bude závisieť od nariadení vlády.
Cestovný ruch zhasol. Hotelieri aj majitelia reštaurácií sú už mesiac bez príjmov. Celkovo tak stojí okolo 25-tisíc prevádzok.
Slovenský cestovný ruch zažíva ťažké časy. Hotely, penzióny a strediská sú zavreté. Stoja aj reštaurácie, okrem tých, čo ponúkajú výdaj jedla.
IVAN HOFFMAN: Je s ním lepšia reč než s ľuďmi. Predovšetkým je tolerantný. Je vďačný za našu spoločnosť, ale má s nami trpezlivosť, keď na neho práve nemáme čas.
Ľudia budú lepšie informovaní o pôvode mäsa, ktoré konzumujú v stravovacích zariadeniach.
Nárast minimálnej hodnoty gastrolístkov sa môže vzťahovať na zhruba 724 tisíc zamestnancov, odhaduje ministerstvo práce.
Za obed sme ochotní zaplatiť viac. Slováci vlani minuli na obedy denne v priemere 5,80 eura, čo je o dvadsať centov viac, ako zaplatili v predchádzajúcom roku.
Ministerstvo zdravotníctva to avizovalo s tým, že v najbližších dňoch predloží návrh potrebnej legislatívy.
Ak sa v mäse nájdu zvyšky liečiv, štát prijme mimoriadne veterinárne opatrenia.
Na Slovensku v septembri tohto roka rástli zamestnancom priemerné nominálne aj reálne mzdy.
Na americkom trhu sa rýchlo šíri bezhotovostný predaj, najmä v reštauráciách, ktoré obľubujú mladí klienti. Tí často chodia von bez hotovosti a často aj bez peňaženky.
Spoločenské aktivity ako stretávanie sa s priateľmi, návšteva divadla či kultúrnych pamiatok je na Slovensku doménou žien.
Francúzske reštaurácie budú musieť od júla 2021 povinne poskytnúť hosťom na vyžiadanie škatuľky alebo vrecká na odnos zvyškov.
V reštauráciách a ďalších gastronomických zariadeniach v Rakúsku ani naďalej nefajčiarom ruže nepokvitnú.