Kým niektoré druhy zeleniny sú ako bojovníci proti chorobám notoricky známe, u iných nám ich použitie často uniká. Napríklad také reďkovky.
Považujete šupky z cibule za odpad? Vyhodiť ich je najjednoduchšie, ale je to chyba. Pozrite sa, aké využitie môžu mať.
Na jar kvitnúca nápadná rastlina púpavy lekárskej je preslávená najmä liečivými účinkami. Milovníci zdravého stravovania z nej pripravujú chutný jarný šalát.
Zázvor obyčajný je obľúbenou koreninou – je to pol druha metra vysoká rastlina so žltými kvetmi, ktorá sa pestuje pre dužinaté, hľuzovité odnože.
Z jedlých plodov ruže šípkovej sa dá variť čaj, pripravovať sirup, džem, kompót, víno či likér.
Baza čierna – osobitne jej kvet bol a je jednou z obľúbených bylín ľudového liečiteľstva. Kvet bazy má príjemnú, sladkastú až medovú vôňu.
Jar prináša na náš stôl potraviny nabité vitamínmi, minerálmi aj energiou.
Plody leta môžme spracovávať podľa tradičných receptov, ale s pridaním nových nápadov a voňavých korenín.
Do budúcnosti sa dá niekedy kráčať aj tak, že sa vrátite do minulosti. Napríklad tým, že oprášite a vylepšíte recepty našich starých mám.
Poznáte tie chutné ľahké recepty typu mozarella s paradajkou? Tu zmrzlina a tam ovocie? A vravíte si, že z nich sa predsa nepriberá?
Skôr, než vykúpite polovicu lekárne, vyskúšajte tieto tri jednoduché domáce recepty.