Zmiernite príznaky respiračných ochorení prirodzene a rýchlo. Vyskúšajte sirup z tymianu.
Pozor napríklad na tvrdenia, že kvet bazy funguje ako liek proti bolesti.
A vedeli ste, že účinkuje aj na bolesti zubov? Ako?
Rastie divo, ale môže sa aj pestovať. Lístky sú plné vitamínov a iných látok, za ktoré sa naše telo poďakuje.
V našich podmienkach sa využíva väčšinou ako okrasná drevina, rodí iba na juhu. V každom prípade sa ju oplatí pestovať.
Jedlám aj nápojom dodáva jedinečnú sladkasto-ostrú chuť a osožné látky.
Plody sa používajú na prípravu sirupov, vína aj kompótov, omáčka výborne ladí s divinou. Tak ako chuť aj liečivé účinky tejto rastliny sú skvelé.
Sú bylinky, ktoré sa v kuchyni pridávajú sa do mnohých jedál. A potom sú tie, ktoré majú v našich mysliach presne určené použitie a iné si nevieme predstaviť, čo je škoda.
Keď sa vyberiete na výlet do prírody, všímajte si dobre, čo rastie na lúke. Pokiaľ zbadáte rastlinu s úzkymi kopijovitými listami, určite si z nich nazbierajte.
Jej kvety sú typickými poslami začiatku leta a svojimi veľkými bielymi okvetiami, ktoré pripomínajú otvorené dáždniky zatraktívňujú záhrady, parky či polia. To je baza čierna.
O cukre sa hovorí, že je to biely jed - a je na tom veľa pravdy. Ak chceme žiť zdravšie, vieme sa ho v mnohých veciach vzdať, ale život úplne bez sladkej chuti si vie málokto predstaviť.
Kým niektoré druhy zeleniny sú ako bojovníci proti chorobám notoricky známe, u iných nám ich použitie často uniká. Napríklad také reďkovky.
Považujete šupky z cibule za odpad? Vyhodiť ich je najjednoduchšie, ale je to chyba. Pozrite sa, aké využitie môžu mať.
Na jar kvitnúca nápadná rastlina púpavy lekárskej je preslávená najmä liečivými účinkami. Milovníci zdravého stravovania z nej pripravujú chutný jarný šalát.
Zázvor obyčajný je obľúbenou koreninou – je to pol druha metra vysoká rastlina so žltými kvetmi, ktorá sa pestuje pre dužinaté, hľuzovité odnože.
Z jedlých plodov ruže šípkovej sa dá variť čaj, pripravovať sirup, džem, kompót, víno či likér.
Baza čierna – osobitne jej kvet bol a je jednou z obľúbených bylín ľudového liečiteľstva. Kvet bazy má príjemnú, sladkastú až medovú vôňu.
Jar prináša na náš stôl potraviny nabité vitamínmi, minerálmi aj energiou.
Plody leta môžme spracovávať podľa tradičných receptov, ale s pridaním nových nápadov a voňavých korenín.
Do budúcnosti sa dá niekedy kráčať aj tak, že sa vrátite do minulosti. Napríklad tým, že oprášite a vylepšíte recepty našich starých mám.