JOZEF SEDLÁK: Na vidieckom obraze Slovenska sa objavujú trhliny, ktoré už nemožno prehliadnuť. Z lúk a pasienkov takmer zmizol dobytok a očividne rednú stáda oviec.
Usmernenie, ktoré k zákonu pripravilo ministerstvo, ide podľa obchodníkov nad rámec už prijatého legislatívneho textu a zavádza aj nejasné pojmy.
Podiel slovenských potravín na pultoch obchodov druhý rok po sebe mierne rastie a v tohtoročnom prieskume dosiahol úroveň 38,6 %.
Potraviny a zvlášť slovenské sú v ostatnom čase veľkou témou. Rastie po nich dopyt, ale sú drahé.
Sebestačnosť v produkcii a spotrebe domácich potravín by sa na Slovensku mohla tento rok opäť o niečo zvýšiť.
Vo výrobe a obchode s hydinou panujú zdravým rozumom nepochopiteľné pomery. Dovoz mláti domácu výrobu, a tá sa zachraňuje vývozom.
JOZEF SEDLÁK: Po škandále s poľským hovädzím mäsom si na Slovensku musíme naliať pohár čistého vína, ako je to naozaj s obchodom a výrobou potravín u nás.
Kým doputuje na slovenský stôl bravčové mäso, zdolá po ceste zo Španielska vyše dvetisíc kilometrov.
Podiel slovenských potravín na pultoch je 37,7 % v roku 2018, čo je nárast o 0,5 percentuálneho bodu v porovnaní s rokom 2017.
Päť miliárd eur sa na Slovensku ročne otočí v obchode s potravinami, ale väčšina z tejto obrovskej sumy končí na účtoch zahraničných spoločností.
Slovensko potrebuje zásadnú reformu využívania európskych podpôr v poľnohospodárstve, tvrdí Dušan Chrenek v rozhovore pre denník Pravda.
DUŠAN CHRENEK: Viete, čo spája slovenskú bryndzu, oravský korbáčik, skalický trdelník, stupavské zelé, spišské párky či bratislavský rožok?
Kým potravinové škandály dávajú facku čerstvosti, zároveň je to aj príležitosť na vznik nového trhu čerstvých potravín.
Slovensko čelí zásadným zmenám klímy a musí na ne reagovať, inak jeho poľnohospodárstvo neprežije.
JOZEF SEDLÁK: Slovensko sa potravinovo zadlžuje. Tento rok nám to pripomenie viac ako všetky predchádzajúce.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa dohodlo s väčšinou obchodných reťazcov na poskytnutí časti svojich pultov na prezentáciu špecialít od lokálnych výrobcov.
Slovensko a Česko budú tlačiť na rovnakú kvalitu potravín v EÚ. O dvojakom metri na potraviny pre tzv. západnú a východnú časť Európy sa hovorí už dlhšie.
Slovenskí poľnohospodári a potravinári nie sú pánmi slovenského potravinového trhu.
Počas vianočných nákupov sa ľudia viac ako inokedy obzerajú po rýdzo slovenských potravinách.
Biedne zastúpenie slovenských potravín na pultoch by sa mohlo zmeniť k lepšiemu. Štát rozširuje dotácie do poľnohospodárstva.