Za víťazstvo si zaslúžiš šampanské. Pri porážke ho potrebuješ, povedal Napoleon. Osemdesiat rokov od konca II. svetovej vojny je príležitosťou na zamyslenie, kam sa dostalo za ten čas slovenské víno.
"Ak má slovenské víno pozerať do budúcna s väčšou istotou, musí sa stať prvou voľbou someliera," hovorí Jaroslava Kaňuchová-Pátková.
Jar čo jar prichádzajú zo sveta optimistické správy o úspechoch slovenských vinárov na najprestížnejších zahraničných výstavách. K výborným reprezentantom patrí aj Vinum Nobile Winery.
Zdá sa, že víno vo svojom vývoji dospelo na jednu z mnohých križovatiek, ktorá rozhodne o jeho ďalšom osude. Odpoveď na otázku ako ďalej, hľadajú aj vo VVDP Karpaty v Grinave.
V apríli podnikol Vladimír Mrva vínne turné po Japonsku. Čerešničkou na torte bol zisk trofeje Doctor Awards za odrodu Pinot Noir 2019. Vinárstvo Mrva&Stanko vo finále porazilo slávne francúzske vína.
Hubert, jeden zo symbolov súčasného Slovenska, oslavuje 200-ročnicu. Začali ho vyrábať po Champagni ako prvé šumivé víno v Európe.
Ako je živá kyselina chrbticou vína, tak sú najpevnejším základom vinárstva jeho vinohrady. Dôkaz poskytuje jedna z najúspešnejších slovenských značiek vína Chateau Topoľčianky.
Vo vinohrade Ulahlá pramenia svieže Sauvignony, rozkošnícke Devíny a Rulandské biele, opäť víno nevšedné, ale aj Rizling rýnsky, nežný a iskrivý zároveň.
Miroslav Petrech, slovenský vinohradník a vinár, oslávil osemdesiatku. Na tvári muža, ktorý vínom pozdvihol sebavedomie Slovenska, nevidno stopu dlhého veku.
Vína, v ktorých sa odzrkadľuje jedinečnosť územia, odrôd, ročníka a ľudí, ktorí inakosť premietli do chuti, vône a farby vína. Takéto vína tvoria v Château Topoľčianky.
Ak sa Slovensko nespamätá a nezastane sa svojich vinohradníkov a vinárov, hrozí, že víno sa dostane do polohy folklórneho artefaktu.
Šumivé víno Hubert sa na budúci rok dožije dvesto rokov a KBŠ - Karpatské brandy Špeciál oslávi o tri roky šesťdesiatku.
Od apríla budúceho roka sa budú vystavovať slovenské vína v La Cité du Vin - najprestížnejšom stánku vína nielen Bordeaux, ale vari celého sveta.
V roku 2023 sa vyrobilo len 24 miliónov litrov slovenského vína, čo je o 10 miliónov litrov menej ako je dlhodobý priemer.
Fľaša po deväť, ale aj 30 eur.
Ktoré naše vína sú naj a prečo si im darí vo svete? Edita Ďurčová prezrádza tajomstvá viníc i celej krajiny. Pozrite si video, fotogalériu, počúvajte podcast.
Kritériom kvality slovenského vína by mal byť pôvod hrozna, kvalita vína a určite schopnosť spolupracovať, promovať – predstavovať naše víno ako víno slovenské, tvrdí prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov.
Slovenskí vinári vybojovali vo Francúzsku dovedna 6 veľkých zlatých, 36 zlatých a 16 strieborných medailí.
Ročník 2021 bude podľa vinárov bohatý na mimoriadne kvalitné vína.
Odkedy ľudia pred pár tisícročiami prišli na chuť vínu, začalo sa s ním obchodovať. Vo veľkom. Pretože bez vína si ľudia nevedia predstaviť dobrý život.