Fľaša po deväť, ale aj 30 eur.
Ktoré naše vína sú naj a prečo si im darí vo svete? Edita Ďurčová prezrádza tajomstvá viníc i celej krajiny. Pozrite si video, fotogalériu, počúvajte podcast.
Kritériom kvality slovenského vína by mal byť pôvod hrozna, kvalita vína a určite schopnosť spolupracovať, promovať – predstavovať naše víno ako víno slovenské, tvrdí prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov.
Slovenskí vinári vybojovali vo Francúzsku dovedna 6 veľkých zlatých, 36 zlatých a 16 strieborných medailí.
Ročník 2021 bude podľa vinárov bohatý na mimoriadne kvalitné vína.
Odkedy ľudia pred pár tisícročiami prišli na chuť vínu, začalo sa s ním obchodovať. Vo veľkom. Pretože bez vína si ľudia nevedia predstaviť dobrý život.
Slovenské víno, najprestížnejší produkt slovenského poľnohospodárstva, zápasí o prežitie.
Rodinný podnik Ostrožovič je vinohradnícko-vinárska firma s najdlhšou históriou v slovenskom regióne Tokaj. Odrodové a výberové vína vyrába už od roku 1990.
„Prežijeme, ak Slovensko zostane verné svojmu vínu,“ hovorí v rozhovore pre Pravdu Vladimír Mrva, výrazná tvár moderného slovenského vína.
Slovenský vinársky svet obletela stručná, ale veľmi dôležitá správa. Na najväčšej medzinárodnej súťaži vín v Prahe Prague Wine Trophy slávili naše vína úspech.
Slovenské vína získavajú z roka na rok lepšie meno nie len doma na Slovensku, ale aj v zahraničí. Sú konkurencieschopné, no predovšetkým lahodné a kvalitné.
Ani jedno odvetvie poľnohospodárstva sa nerozvíja tak búrlivo a spontánne ako vinárstvo
Zlatá dekáda slovenského vína pokračuje. Naše vína pravidelne získavajú tituly šampiónov a prinášajú cenné trofeje z prestížnych súťaží.
Slovensko musí pridať v obnove vinohradov. Úspechy vín na medzinárodnom poli priťahujú do vinohradníctva mladých ľudí aj kapitál bohatých spoločností.
Aké je postavenie slovenského vína v slovenskej spoločnosti? Nie autá, ale víno a jeho tvorcovia vyjadrujú ducha krajiny, jej nenapodobiteľnosť, pôvodnosť.
Akú rolu hrá čas v živote vína a človeka? Túto otázku si ľudia kladú znova a znova. Času sa nemožno vzoprieť, možno ho len múdro využiť.
Vzťah ľudí k vínu a alkoholickým nápojom sa mení. Trendom je piť menej, ale kvalitnejšie. Tvrdí to Jean-Daniel Angibaud, veľký vinársky svetobežník.
Svet už vie, že Slovensko vyrába dobré vína. Potvrdzujú to referencie z medzinárodných súťaží. Kto chce slovenské víno ochutnať, musí navštíviť Slovensko.
Kvalita slovenských vín rastie, čo potvrdzujú aj medzinárodné súťaže. "Slovenské víno má úžasný rozvojový potenciál. Krajina ho musí lepšie využívať,“ hovorí enologička Edita Ďurčová.
Slovenským vinárom rastie sebavedomie. Vyjadruje ho aj najväčšie zastúpenie vín na svetovej súťaži Vinalies Internationales, ktorá sa onedlho uskutoční v Paríži.