Vysoký krvný tlak je tichý zabijak. Vedci však objavili riešenie: draselná soľ môže znížiť riziko mozgovej príhody a pomôcť regulovať tlak.
Nadmerné solenie je nezdravé a vedie k zvýšenému riziku rôznych zdravotných ochorení.
Škodiť môžu aj minerálky.
Zoznam vhodných a nevhodných vôd z hľadiska obsahu sodíka.
Ktoré sú potraviny s nízkym obsahom sodíka?
Patrí asi do každého jedla, výskum ale naznačuje, že starší ľudia sú náchylnejší na škodlivé účinky vysokého príjmu tejto v kuchyni zrejme najvyužívanejšej ingrediencie.
Väčšinu soli prijímame z priemyselne vyrábaných potravín, ako sú konzervy či údeniny.
Namiesto chrumkavej bagety či krajca chleba často v snahe dosiahnuť štíhlu líniu siahame po iných sacharidových alternatívach. Napríklad aj tých z ryže. Môžeme ich však považovať za zdravé?
Príjemne vonia, má výraznú chuť a výrazné liečivé účinky. Vypestujete ju na záhone aj v kvetináči.
Nemá žiadne kalórie a predsa môže priniesť niekoľko kilogramov navyše. Hoci je soľ pre naše zdravie skutočne viac než nad zlato, niekedy môže škodiť. Ako sa tomu môžeme vyhnúť?
Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir chce obmedziť reklamu na potraviny s vysokým obsahom cukru, tuku a soli, ktoré mieria na deti.
Neodolateľná chuť na slané potraviny. A hoci sa vraví, že nadmerná konzumácia soli je nebezpečná pre ľudské zdravie, z času na čas si ju náš organizmus jednoducho vypýta.
Soľ k životu potrebujeme, ak jej je ale veľa, škodí. Ak jej konzumujeme priveľa, zvyšuje krvný tlak, riziko srdcovo-cievnych ochorení, ale zaťažuje aj obličky...
Paradoxne, najväčšími nepriateľmi hlavnej časti zažívacieho systému sú jedlá, ktoré nám chutia najviac. Na ktoré z nich si treba dať pozor a jesť ich pomenej?
Dosáľanie jedál pri stole skracuje dĺžku života o viac než dva roky u mužov a u žien o rok a pol, tvrdia britskí vedci.
Denná dávka soli by nemala prekročiť 5 gramov (čo je kávová lyžička). Lenže pozor...
Prichádza nečakane a zväčša jej nevieme predísť. Existujú však aj šikovné triky na to, ako znížiť jej rozvoj na minimum.
Čistá voda v laboratórnych podmienkach prakticky nevedie elektrický prúd. Jej vodivosť dosiahneme až následnou úpravou, napríklad pridaním rozpustenej soli.
Soľ dodáva jedlám chuť a dovoľuje nám vychutnávať si úplne iné potešenie na jazyku, ako v prípade, že chýba. Na druhej strane treba so soľou narábať opatrne.
Niekoľko poľských miest skúša miesto tradičnej soli a piesku sypať na chodníky pri snehu a poľadovici kávovú usadeninu.