Aký program prinesú sviatky jari na Markíze? Prinášame kompletný prehľad.
Pečené plnené jahňa bývalo tradičné veľkonočné jedlo Slovákov, dnes sa takmer celá produkcia jahniatok vyváža. Tohtoročný export príjmy neprinesie, ceny jahniat klesli.
A je to tu znova. Veľkonočné sviatky otestujú vaše kuchárske umenie, ale určite aj originalitu a trpezlivosť.
Kde sa šibalo a kde oblievalo? Kto nejedol počas pôstu ani mliečne výrobky? Kedy sa vynášala z dediny Morena? Otestujte sa, čo viete o Veľkej noci?
Ľudia dnes pátrajú po svojich predkoch, zostavujú si rodostromy, aby zistili, kto sú, odkiaľ prišli. Hľadajú svoju identitu. Jej súčasťou je aj jedlo. V kurze je kuchyňa starých rodičov.
Obchody na Slovensku budú počas tohtoročných veľkonočných sviatkov po prvý raz zatvorené tri dni.
„To, že je šibačka pre dievčatá v súčasnosti skôr odstrašujúca je ukážkou kam až degenerácia zvyku môže prísť,“ hovorí etnologička Katarína Nádaská.
Pozrite sa na zábery, o ktoré sa podelili slávne tváre počas sviatkov jari.
Obchodníci s potravinami prežívajú zlatý veľkonočný týždeň. Ľudia tlačia k pokladniciam vrchovato naložené vozíky s potravinami.
Nie je vajce ako vajce a ani cenové superponuky nemusia splniť očakávania spotrebiteľov.
Pani Svoreňová krasliciam svoj voľný čas venuje najmä v zime, keď nemá prácu v záhradke. Mnohé z nich sú ozdobou múzeí či galérií, ale aj domácností.
Vetrovky, kabáty, lyže ani zimné pneumatiky ešte neodkladajte, zídu sa aj cez veľkonočné sviatky.
Pandémiou sužované Slovensko sa po druhý raz podrobuje režimu tvrdých obmedzení spoločenských stretnutí vo veľkonočnom čase.
Šunka, ktorú dostaneme v obchode, neraz nemá chuť podľa našich predstáv a obsahuje veľa "éčok".
Oblievačka, ako sa patrí. Dievčatá v spodničkách, chlapci v krojoch s vedrami plnými vody. Takto tradične možno vídať polievačku už iba v málo obciach Slovenska.
Veľkonočná tabuľa prináša koniec pôstu. K pôvodným slovenským jedlám nepochybne patrila jahňacina či kozľacina. Dnes je to zriedkavé mäso, práve tak ako divina.
K Veľkej noci nepatria len kraslice, ale neodmysliteľne aj kvetiny - poslovia jari. Viete, ako ich zakomponovať do veľkonočnej výzdoby?
Ešte pred druhou svetovou vojnou, keď našinci nemali kozľa či jahňa, upiekli si na Veľkú noc zajaca či dokonca kunu.
Veľký piatok, ktorého názov sa zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.
Aby sa vám všetko vydarilo, ponúkame niekoľko rád.