Veľké obchodné reťazce upúšťajú od predaja živých kaprov po tlaku ochrancov práv zvierat. Budú Slováci jesť ešte menej rýb, a najmä menej slovenských?
Kapor do vane nepatrí. Vzdať sa však tradičného pokrmu nemusíte. Chladených aj mrazených rýb bude dosť.
Aj viac ako 20 eur zaplatíme tento rok za vianočného kapra. Jedno kilo sa totiž môže vyšplhať až na úroveň 6 eur.
Čaro domova a tradícií. Najkrajšia podoba Vianoc. Spravidla nechýba kapustnica a kapor so šalátom, ale ani ďalšie jedlá, pod ktoré sa podpisujú korene nášho rodostromu.
Pred pečením možno trochu špeciálne ochutiť samotné mäso kapra. Jedna možnosť je napríklad treným cesnakom, rascou a trochou zázvoru.
Ryba na vianočnom stole nemusí byť iba vyprážaná. A okrem tradičného kapra či módneho lososa pokojne stavte na zubáča či pstruha. Tu je pár tipov.
Kedy inokedy uvariť vynikajúcu kapustnicu, ak nie na Štedrý deň? Keď kapustová polievka vo vianočnom čase a v slovenskej verzii zavonia domovom, preč sú všetky ľudské trápenia.
Týždeň pred Vianocami už naplno beží predaj rýb určených na štedrovečerný stôl.
Vianočných kaprov bude tento rok viac ako vlani a budú väčšie. Takto to vyzerá po niekoľkých dňoch výlovu na Perínskych rybníkoch pri Košiciach. Cena rýb by sa meniť nemala.
Najmenej dvanásť až pätnásť eur zaplatia tohto roku ľudia za živý vianočný stromček.