Víno je barometrom nálad aj meniacich sa gastronomických zvyklostí. Obchodníci ako Branislav Lellák si všimli, ako pandémia ovplyvnila vzťah ľudí a vína.
Pred časom mi volal Peter Zsoldos, náš bývalý veľvyslanec v Portugalsku, a spýtal sa ma: "Čo povieš na Madeiru, neurobíme tam degustáciu slovenských vín?"
Pokles objemu produkcie vína na Slovensku v porovnaní s minulým rokom sa očakáva na úrovni 10 percent.
Vinohrady na terasách sú ozdobou krajiny. Priam skvostné sú v Selešťanoch v Modrokamenskom vinohradníckom rajóne. Vinohradníci terasy milujú aj preklínajú.
Za osemdesiat rokov života sa človek s vínom zbratá, najmä keď sa narodí v Rači ako Ján Krampl. Vínič a víno musí spoznať z každej strany.
Aké bude víno z ročníka 2021? Podľa prvých správ mieri kvalitou vysoko. Rešpektovaný vinár Vladimír Mrva je tiež optimista, no s istou dávkou opatrnosti.
Aby ste mohli vychutnať všetky nuansy vína, musí mať správnu teplotu. Pri červenom víne sa napríklad hovorí, že má mať izbovú teplotu. To však nie je celkom presné.
Vinár a gastronóm Peter Matyšák sa narodil v roku 1952, keď fenomenálny Emil Zátopek vyhral na olympiáde v Helsinkách beh na 5 a 10 km plus maratón.
Obohatiť cesto na koláče zdravými tukmi nikdy nemôže byť na škodu. Tie sa nachádzajú najmä v rôznych typoch orechov.
Doma bojujú o prežitie, vonku žnú úspechy.
Starostlivo vyberajte víno aj koreniny, strážte teplotu kuchynským teplomerom.
Od roku 1989 sa znížila rozloha slovenských vinohradov z 35-tisíc na necelých 8-tisíc hektárov.
Produkcia vína v tomto hospodárskom roku v EÚ podľa odhadov klesne o 13 percent. Slovensko ide spoločne s ostatnými krajinami východnej Európy opačne, očakáva nárast produkcie o 3 percentá.
Zatiaľ čo množstvo štúdií poukazuje na pozitívny vplyv červeného vína na srdcia starších ľudí, podobný účinok má aj jeho nealkoholický variant.
Víno je súčasťou jej identity. Cezeň spoznáva svet v jeho mnohorakosti. Francúzka Vanessa Bonadio má krásnu, ale riskantnú profesiu. Je somelierkou.
Najlepšou metódou, ako vyskúšať, či je koláč upečený, je pichnúť doň špáradlo, špajdľu alebo tenké drievko. Tento spôsob je všeobecne známy. Menej známe je, že takto sa dá skúšať aj teplota oleja
Ešte pred niekoľkými rokmi to bolo s nákupom múky jednoduché. Keď teraz stojíte v dobre zásobenom obchode pred regálom s múkami, môžete si naozaj vyberať.
Víno, či už mu doba žičí, alebo nie, ľudí stále magnetizuje.
Pravda stála pri zrode Národného salónu vín.
O jedlách, ktoré sa varia v oblasti Stredomoria, sa už desaťročia traduje, že prospievajú zdraviu a predlžujú život. Aj tu sa však stravovacie návyky zmenili.