Ku skoršiemu prvému zberu prispeli vykurované skleníky aj slnečné počasie v zimných mesiacoch.
Pripravte si výraznú koreninu alebo chrumkavé strúčiky s jemnou chuťou do šalátu.
Stačí málo a domáca fazuľa vydrží bez straty kvality v špajze roky.
Ak sa úroda podarí, alebo ich zoženiete za dobrú cenu, určite nechcete, aby vám zhorkli.
Pozberajte jablká či hrušky v pravý čas a z chuti aj trvanlivosti vyťažte maximum.
Čo všetko treba spraviť pre to, aby úroda vydržala najmenej do februára?
Paprika je jedna z mála zelenín, ktorá vie poriadne prekvapiť. Nikdy neviete, čo sa z nej vyfarbí.
Leto je vrcholom bylinkovej sezóny, no správnu starostlivosť netreba nepodceniť.
Nepokazte si úrodu cesnaku tým, že ho nesprávne uskladníte. Bola by to škoda.
Dnes o našej plantáži vie celé okolie a ľudia z okresu Nové Zámky a Levice prichádzajú vo veľkom počte, tvrdí ovocinár Ivan Gombár.
Pri zbere medvedieho cesnaku treba byť opatrný, je ľahké si ho pomýliť napríklad s konvalinkou či jesienkou.
Vypestujeme ju v záhrade, využijeme v kuchyni na všetky spôsoby. Prospieva zdraviu a poteší zmysly.
Približne do polovice novembra dozrievajú jesenné hrušky. Oberáme ich asi týždeň až dva pred dosiahnutím plnej zrelosti. A čo s nimi potom?
Bežne ich predávajú pri cestách, ale aj na trhoviskách. Za zber plodov v národných parkoch im hrozí pokuta.
Keďže lieky nepatria do komunálneho odpadu, občania ich do stredy môžu doniesť do Univerzitnej lekárne.
Vďaka kyslastej chuti a obsahu vitamínu C sú šípky často prirovnávané k citrusom. Pozitívne je, že dozrievajú v čase, keď telo vitamíny na posilnenie obranyschopnosti potrebuje.
Sú užitočné pre naše zdravie a nestoja nás ani cent, pretože si ich môžeme nazbierať celkom bežne vo voľnej prírode. Kto raz podľahol čaru liečivých bylín, ten ich už bude zbierať stále.
Chuť byliniek sa mení v závislosti od podmienok pestovania, zberu, ale i následného spracovania. Aj tie najkvalitnejšie bylinky zostanú chutné a voňavé len vtedy, keď ich po zbere správne zakonzervujeme.
Dvojročná rastlina, ktorá sa pestuje ako jednoročná plodina, pričom jej benefity čerpáme celých dvanásť mesiacov v roku. Ako je to možné? Predstavujeme pak-choi alebo čínsku kapustu.
Na jar sa všetko prebúdza, rozkvitá, hýri farbami a záhrada začne prinášať úrodu. Medzi prvé vitamínové bomby patrí hrášok, jahody či čerešne.