Prečo máme ovocie a dezert jesť na konci jedla a nikdy nie samostatne?
Okúsili ste už dyňu bez jadier, ovocný hit ostatných rokov?
Len malá mrkva denne dodá dennú odporúčanú dávku vitamínu A.
Údené dobroty, vajíčka či zemiakový šalát. Maškrty, bez ktorých si Veľkú noc nevieme vôbec predstaviť. Prejedanie však môže privodiť zopár zdravotných, najmä tráviacich komplikácií.
Ako spoznať, že mäso má príliš veľa dusitanov?
Je pravda, že biele vajíčka sú zdravšie ako tie hnedé?
Cukor. Strašiak, ktorý si v posledných rokoch vyslúžil množstvo kritiky zo strany viacerých výskumov. Ide skutočne o nepriateľa ľudského organizmu?
Podľa októbrového prieskumu sa bez cukru zaobíde len 7 % Slovákov. Za posledných 20 rokov sme spotrebu cukru zdvojnásobili!
Rozhodnutie vybrať si vhodnú chvíľu na jedenie prináša podľa vedcov so sebou omladzujúce účinky na organizmus.
Strach zo straty pokrývky hlavy je na mieste najmä vtedy, ak denne prichádzame o jej veľkú časť. Pokiaľ nám vypadne do sto vlasov denne, nemáme dôvod na paniku.
Má sa ovocie jesť iba ráno a dopoludnia?
Obmedzovanie energie prijatej z jedla nie je jedinou cestou ako trvalo zmeniť svoju váhu k lepšiemu. Ako na to?
Hoci ryžová, ovocná či „tukožravá“ diéta znejú trendy, ich výsledky sú biedne. Tieto spôsoby chudnutia nás môžu na chvíľu zbaviť nadbytočných kíl, ale v konečnom dôsledku telu škodia.
Aké benefity nám prináša pravé orechové "maslo"? Aké má výhody v porovnaní s klasickým maslom vyrobeným zo smotany?
Ovsené vločky sú pre naše telo prospešné, ale... Ako pri každej potravine, aj tu platí niekoľko ALE.
Čo je zdravé, nemôže byť chutné, hovoria často odporcovia jedál zo surovín, ktoré spĺňajú kritériá zdravej výživy. Samozrejme, nie je to pravda.
Jedálniček si vo vyššom veku vyžaduje viac pozornosti. Nedostatok energie a únava nás totiž môžu pri chabej výžive pripútať na lôžko a skrátiť dĺžku života.
Odborníčky z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre analyzovali výživové a zdravotné aspekty na vzorke 72 pacientov s rakovinou hrubého čreva z Nitrianskeho a Trnavského kraja. Ich priemerný vek bol 67 rokov. Najviac pacientov malo stredoškolské vzdelanie s maturitou, ale len tretina z nich v minulosti podstúpila skríningové vyšetrenie!
Imunita. Slovo, ktoré sa čoraz častejšie skloňuje v období vírusov a prechladnutia. Pravdou je, že jej základ leží tam, kde by sme to najmenej čakali. V črevách.
Schudnúť bez diéty? To sa vážne dá?