Ľudia po vyše roku strávenom prevažne vo svojich domovoch čoraz viac objavujú krásy záhradkárčenia a skrášľovania svojich záhrad, terás aj balkónov.
Sú šťavnaté, voňavé, chutné, zdravé. Jahody boli doposiaľ symbolom začínajúceho sa leta, no vďaka slovenským pestovateľom už prvé sladké plody zbierajú začiatkom apríla.
Jednou z mála istôt, ktoré máme, je, že aj v týchto neistých časoch sa prihlásila k slovu jar a s ňou sa začína záhradkárska sezóna.
Guláš patrí k stredoeurópskej kulinárskej tradícii a každý, kto ho robí, má naň svoj recept, aj keď základ je rovnaký.
V období medzi fašiangami a Veľkou nocou sa voľakedy držal pôst a jedli sa najmä jedlá bez mäsa. V súčasnosti však asi väčšina ľudí v stravovaní neodlišuje toto obdobie od zvyšku roka.
Ako správne skladovať kúpenú zeleninu? Niektorá patrí do chladničky, iná nie.
Obrovským problémom malých farmárov je nedostatočná vybavenosť technikou, so starými zetormi produkcia zeleniny neporastie, vysvetľuje šéf zväzu zeleninárov Jozef Šumichrast.
Galetka, alebo ak chcete galette, je takmer zázračný koláč. Jeho pôvab a tajomstvo sú v jeho jednoduchej príprave a dostupnosti surovín.
Každý kúsok zeleniny prináša telu benefity. Aj tu však možno naraziť na Crème de la Crème zeleninovej záhrady a to najzdravšie z najzdravšieho.
Slováci jedia viac hydiny, hovädzieho mäsa a údenín, naopak konzumácia čerstvých rýb klesá.
Slovenské zeleninárstvo je na dne. Svedčí o tom ponuka zeleniny na pultoch, väčšina z nej pochádza z cudziny.
Vedeli ste, že niektoré druhy potravín majú schopnosť osviežiť či ochladiť organizmus?
Podľa štúdie viedenskej univerzity má mať stredomorská strava nielen roztápať tuky, ale aj znižovať riziko rakoviny.
JOZEF SEDLÁK: Pozor, aj horčica kvitne nažlto. Nie všetko, čo je žlté, je repka. Pestuje sa jej priveľa, tvrdia ekoaktivisti i nový minister. Nuž, ako sa to vezme.
Ľudia sa v čase koronavírusu snažia jesť zdravšie, nakupujú menej polotovarov a viac ovocia a zeleniny.
Bez lepku, bez laktózy, bez čokolády, niekedy dokonca aj bez ovocia či zeleniny. Aj s takýmito stravovacími obmedzeniami sa musia v dnešných dňoch čoraz častejšie pasovať nielen dospelí, ale aj deti.
Rebarboru poznáme ako ovocie v sladkých jedlách, kde hrá hlavnú alebo vedľajšiu rolu. A pritom je to vlastne zelenina!
Kto konzumuje potraviny zdravé pre črevo, necháva tiež roztápať prebytočné kilogramy.
Dennú porciu zeleniny môžme prijať aj vo forme nátierky na chlebíku. Ponúkame vám niekoľko receptov.
Zvyčajne sa hovorí o tom, že by sme mali konzumovať čerstvé a sezónne ovocie a zeleninu. Tak zabezpečíme, že budú obsahovať čo najviac vitamínov.