Každým jarným dňom silnie prúd ovčieho mlieka zo salašov do bryndziarní.
Štáty sú obrazom potravinovej kultúry. Keď pred sto rokmi vzniklo Československo, začala sa vytvárať ojedinelá česko-slovenská kultúra v potravinárstve i gastronómii.
K jedinečnej slovenskej kuchyni patrí bryndza, ale aj žinčica či oštiepok.
Nevonia príliš vábne a nechutí ako vyberané víno. Aj citlivé ženské jazýčky by sa však s týmto salašníckym produktom mali skamarátiť.
Liptovský región patrí k popredným baštám slovenského bryndziarstva, ktoré sa viaže na salašnícke tradície regiónu, ktorý reprezentujú bryndza a ovčí syr.
Žinčica vyrobená z ovčieho mlieka v súčasnosti už nie je lahôdkou, ktorú si možno kúpiť len na salašoch, ale dostať ju aj v mnohých obchodoch na Slovensku.